PLUS Hrvatska Pitaj odvjetnika

Iz fast fooda u prizemlju mi u stan ulazi dim i neugodni mirisi. Može li vlasnik fast fooda odgovarati?

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠE ČITATELJICE:

Poštovani, imam apartmane koji se nalaze u zgradi na trećem katu, a u prizemlju se nalazi fast food koji kada upali ventilaciju nemam nikakvih problema sa neugodnim mirisima, ali ne pali je često, pa kad je ne upali, dim, neugodni mirisi i čađa ulaze u moje apartmane te stanje postaje neizdrživo, a gosti su već nekoliko puta otišli. Postoji li nekakav način da se to zaustavi?


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:

Poštovana, prema odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima nedopušteno je koristiti se nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu dospiju dim, čađa, otpadne vode, buka, neugodni mirisi, potresi i sl. ako su prekomjerni, nedopušteni ili izazivaju znatniju štetu.

Ovlašteni ste od vlasnika nekretnine s koje dopire gore navedeno zahtijevati da se uklone uzroci tih imisija i naknadu nastale štete, te da se ubuduće suzdrži od takvog ili sličnog postupanja.

Dakle, potrebno je tužbom pokrenuti postupak nakon čega će ovlašteni sudski vještak utvrditi radi li se o nedopuštenim štetnim imisijama, te će se utvrditi je li vam nastala i u kojoj visini šteta.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svakog vikenda dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */