PLUS Hrvatska

IVAN ĐIKIĆ OPTIMISTIČAN: Ako se presađivanje napravi što prije, Miline šanse su jako velike

Screenshot: HRT

Ivan Đikić, ugledni hrvatski znanstvenik koji radi na pronalaženju lijeka za rak, optimističan je oko budućnosti male Mile Rončević. Milina obitelj je u telefonskom kontaktu s njim.

“Liječnici u bolnici u Rijeci napravili su sve što je u njihovim mogućnostima. Dali su joj puni protokol koji je bio standardan u cijelom svijetu. Nažalost, relaps se pojavio te sada u Rijeci ne postoji ništa što mogu njoj ponuditi”, objasnio je prof. dr. Ivan Đikić za Novu TV.

“Radi se o tome da ona može u Americi, pogotovo u toj dječjoj bolnici u Philadelphiji, dobiti kombinirane terapije i u lijekovima i vrlo brzo transplantaciju, tako da je već sada pronađen donor koji odgovara njezinom genomu”, pojašnjava Đikić koji je optimističan.

“S obzirom na ono što sam čuo, a čuo sam osobno od obitelji i od liječnika iz Rijeke, šanse su jako velike ako se ta transplantacija napravi što prije”, vjeruje Đikić.

Zato će Mila s roditeljima najvjerojatnije u utorak krenuti u Philadelphiju u Dječju sveučilišnu bolnicu, gdje bi joj mogli pomoći da pobijedi rijetku, opaku bolest.

U toj se bolnici provodi program eksperimentalnog liječenja ovako teških i rijetkih bolesti poput Miline. Stručnjaci kažu da jedan od dva milijuna ljudi može oboljeti od te teške vrste leukemije.

U cijeloj Europi bolest se liječi kemoterapijom i eventualno presađivanjem koštane srži ako se nađe prikladan donor. U Philadelphiji kombiniraju te dvije mogućnosti i prema podacima do kojih je došla obitelj, uspješni su u tome, a i ugledni hrvatski znanstvenik profesor Đikić smatra da bi se tako moglo pomoći maloj Mili.

Čekaju na plan liječenja, sve ovisi o njemu

Karta za put u Ameriku kupljena je za utorak, ali Milini roditelji će tek sutra imati konačnu informaciju o tome hoće li zaista krenuti za Ameriku ili ne. Milin otac pojasnio je o čemu se točno radi.

“Ono što mi čekamo već dosta dugo je taj plan liječenja iz kojeg se vidi u kojem će dijelu ona biti uključena u taj eksperimentalni dio, koji bi joj svakako garantirao puno veće šanse nego što inače ima, a bez te njihove garancije da će ona biti uključena u taj dio sve to skupa nema smisla tako da mi čekamo taj plan liječenja i čekamo njihovu konačnu cifru koja će biti fizički napisana u toj ponudi tako da možemo uzeti prikupljene novce i uplatiti na njihov račun i da možemo početi s liječenjem. Problem je što oni traže ukupnu cifru avansno”, rekao je Marin Rončević.

Milino jednogodišnje liječenje u Americi, prema najnovijim informacijama, vjerojatno će koštati više od 2,2 milijuna dolara, odnosno oko 14,55 milijuna kuna. Dosad je prikupljeno gotovo 10 milijuna kuna.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */