PLUS Hrvatska

Hrvatska na udaru olujne i orkanske bure, na snazi je i crveni alarm

Danas nas u unutrašnjosti očekuje umjereno i pretežno oblačno vrijeme uz povremeno malo kiše i osjetno zahladnjenje krajem dana, kao što je u svojoj prognozi najavio i Zoran Vakula.

Krajem dana se očekuju i slabe oborine koje ponajprije u višem gorju mogu prelaziti u snijeg. Na Jadranu će biti djelomice sunčano i uglavnom suho, a još tijekom jutra duž zapadne obale Istre magla i niska naoblaka.

Prema kraju dana postupno kidanje naoblake. Zapuhat će umjeren, u drugom dijelu dana mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu će sjeverozapadnjak okretati na buru koja će jačati do kraja dana na jaku i olujnu s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 10 do 15 °C.

Zbog bure na snazi i crveni meteoalarm
Meteoalarm je danas na snazi za cijelu Hrvatsku i to, za najveći dio zemlje od podneva nadalje. Za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku i regiju južne Dalmacije na snazi je žuti meteoalarm.

Za osječku, karlovačku i zagrebačku regiju na snazi je zbog mjestimičnih olujnih udara sjevernog i sjeveroistočnog vjetra s najjačim udarima jačim od 65 km/h. Za gospićku regiju na snazi je meteoalarm zbog najjačih udara vjetra od 65 do 110 km/h, dok je za južnu Dalmaciju na snazi zbog mjestimice jake bure s udarima do 85 km/h.

Narančasti meteoalarm na snazi je za kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju te za regije srednje Dalmacije i zapadne obale Istre. Za kninsku regiju na snazi je zbog olujnih, prema kraju dana i orkanskih udara sjeveroistočnog vjetra jačine od 65 do 165 km/h.

Za preostale regije pod narančastim upozorenjem, meteoalarm je na snazi zbog olujnih i orkanskih udara bure koji će u splitskoj, riječkoj i dubrovačkoj regiji, kao i u zapadnoj obali Istre i srednjoj Dalmaciji puhati jačinom do 145 km/h. No, za kninsku regiju očekuju se udari vjetra do 165 km/h.

Još opasnije vrijeme bit će na Kvarneru i Kvarneriću, u području Velebitskog kanala te u sjevernoj Dalmaciji. Za te regije na snazi je crveni meteoalarm i to zbog bure u jačanju na olujnu i orkansku. Najjači udari vjetra prognozirani su od 110 km/h naviše.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */