PLUS Hrvatska

Hitna izmjena zakona zbog apartmana stupa na snagu već u srpnju, odzvonilo muljanju s porezom?

Sredinom srpnja stiže zakonska obveza koja se brojnim iznajmljivačima neće ni malo svidjeti. Odnosi se na one koji svoje primjerice apartmane iznajmljuju preko online platformi

S ciljem regulacije poslovanja Airbnba i ostalih platformi vezanih za kratkoročni najam , Ministarstvo turizma odlučilo je promijeniti dva zakona iz svog segmenta. Izmjene se odnose na ugostiteljske usluge i Zakonu o pružanju usluga u turizmu čime će, nadaju se u Ministarstvu, iznajmljivače i online platforme napokon natjerati da Poreznoj upravi prijavljuju cjelokupno međusobno poslovanje.

Prije nego što Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti pošalju u Sabor, Ministarstvo turizma odlučilo je u njemu izmijeniti članak 37. prema kojem bi po novom iznajmljivači pri oglašavanju i reklamiranju morali istaknuti porezni broj, što do sada nisu činili.

PLUS:  UBIO MAJKU I POBJEGAO // Policija uhitila muškarca u Dubrovniku

Potom će k tome još, na jesen pokrenuti hitne izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu u kojem će istu obvezu nametnuti i platformama za najam.

– Nema smisla da obvezu isticanja poreznog broja imaju iznajmljivači ako na isto ne natjeramo i online platforme. Dakle, one će izmjenama legislativa biti obvezne pri poslovanju s hrvatskim iznajmljivačima tražiti njihov porezni broj kako bi se na proviziju mogao naplatiti porez, kazao je izvor iz Ministarstva za Jutarnji list.

Tako bi primjerice , Booking.com i ostale online platforme u srpnju trebale dobiti pismo iz Ministarstva u kojem će ih država izvijestiti o zakonskim promjenama te novim obvezama. Pri novim izmjenama pozvat će se na obveze EU prema kojima iznajmljivači moraju imati PDV identifikacijski broj.

PLUS:  Split i Dubrovnik zabilježili rast broja turista u lipnju: evo tko su najbrojniji hrvatski gosti

Prema ranijim istraživanjima Porezne 50 posto iznajmljivača tijekom 2017. godine online platformama uopće nije predalo ili je predalo pogrešan porezni broj, a dio njih potom je i lažno prikazivao kako imaju manje prihode od granice za ulazak u sustav PDV-a.

Kršenja pravila primjećena su i kod 500 privatnih iznajmljivača.

Podijeli, neka i drugi vide.
Tagovi
/* ]]> */