PLUS Dalmacija

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović: “Krećemo u rat sa smećem kako bi nestali brojni deponiji kojih je iz dana u dan sve više”

Na nelegalnom odlagalištu otpada u Kaštel Lukšiću kraj spomenika dr. Franji Tuđmanu, gradonačelnik Denis Ivanović održao je konferenciju za novinare kako bi objavio nove mjere koje uvodi Grad, a odnose se na nelegalno odlaganje glomaznog, građevinskog i biootpada na javne površine.

Grad Kaštela kreće u rat sa smećem! Razmišljamo o uvođenju treće smjene za komunalne redare koji su proteklih dana napisali 4 prekršajna naloga zbog ilegalnog odlaganja otpada. Godinama se borimo s ovim problemom i ovome napokon mora doći kraj. Razmišljamo i o uvođenju novčanih nagrada za građane koji nam prijave počinitelje, no ta mogućnost mora se razraditi kako bi vidjeli je li u potpunosti u skladu sa zakonom. Isto tako, ovim putem šaljem poruku onima koji rade ovakve prekršaje da će kazne biti drastično povećane u odnosu na sadašnjih 1000 kuna. Nema više upozorenja građanima, od sada krećemo u pravi rat s počiniteljima kako bi u gradu nestali brojni deponiji kojih je iz dana u dan sve više i više, a pomoć u hvatanju počinitelja pružit će nam i policija s kojom smo održali sastanak na temu ovih problema – poručio je gradonačelnik Ivanović i najavio kako će se u roku od 3 tjedna otvoriti novoizgrađeno reciklažno dvorište te kako će od sada jednom mjesečno u svih sedam Kaštela i mjesnim odborima Radunu i Rudinama biti postavljeni kontejneri za glomazni otpad gdje građani mogu odložiti svoje smeće.

Isto tako, gradonačelnik je dodao kako se spomenuti otpad, osim građevinskog, i sada može dovesti u prostor komunalnog pogona gdje će ga zaposlenici preuzeti bez ikakve naplate te je apelirao na građane da ususret turističkoj sezoni koja je na vratima povedu računa o izgledu svojih okućnica prvenstveno živica koje prelaze na javne površine jer su ih po Odluci o komunalnom redu dužni uredno obrezivati i održavati.

Pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i imovinsko pravne poslove Marija Pelivan ovom prilikom kazala je kako prema novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu, komunalni redari kojih je od nedavno na području Kaštela 9, imaju znatno veće ovlasti u pogledu nadzora i sankcioniranja prekršitelja.

– Težimo razvoju turizma, želimo postati uredan grad i prema tom cilju idemo svim snagama, poručila je pročelnica Pelivan.

Inače, građani koji imaju glomazni otpad, kontejnere, ukoliko uredno plaćaju komunalnu naknadu, mogu jednom godišnje naručiti na broj telefona 021 205 – 206. Također, u prostoru Vlastitog komunalnog pogona zaprima se ovakav otpad svakim radnim danom uključujući i subotu u jutarnjim satima.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */