Hrvatska

Fitch podignuo rejting Hrvatske; Ministar Marić: Prepoznati su svi naši napori i rezulatati

Rejtinška agencija Fitch u petak je podignula rejting Hrvatske na ‘BB+’ uz stabilne izglede zahvaljujući rastu gospodarstva, snažnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija, a to je prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004.

Analitičari Fitcha istaknuli su da je gospodarski rast u 2017. ostao na 3 posto, jer je Hrvatska imala koristi od snažne ciklične pozicije, povećanog povlačenja novca iz fondova EU-a, snažne turističke sezone i porezne reforme. Također, istaknuli su i poboljšanje javnih financija, pri čemu je u 2017. zabilježen prvi suficit opće države, prvi prema metodologiji ESA 2010, dok se ciljao deficit od 1,3 posto BDP-a. Ovu vijest komentirao je i ministar financija Zdravko Marić.

PLUS:  NARASLA PROSJEČNA PLAĆA // Evo u kojem sektoru su primanja radnika najveća, a u kojem najniža

– To znači da smo na putu koji smo si zacrtali, a to je što brže vraćanje u investicijski rejting. Prepoznati su svi napori i rezultati gospodarstva, spomenuta je dobra turistička sezona. Meni je posebno drago što su apostrofirali uspješnu poreznu reformu te situaciju u javnim financijama koja je sigurno jako puno tome pridonijela. Što se tiče nas, nastavljamo sa svojim poslom, znamo što nam je činiti jer želimo da taj rejting ide još jednu stepenicu gore i vrati se onamo gdje mu je mjesto, rekao je Marić.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */