PLUS Hrvatska Pitaj odvjetnika

EVO ŠTO VAM SE VIŠE ISPLATI: Da vam netko stan daruje odmah, oporukom ili na ostavinskoj raspravi?

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠE ČITATELJICE:

Poštovani, nasljednica sam stana koji glasi na moju majku, a koja je već starija žena. Poznato mi je da ostavinske rasprave koštaju, pa me sada zanima da li mi se više isplati da mi majka daruje stan odmah, oporukom ili jednostavno kada bude ostavinska rasprava? Ne znam postoje li kakvi porezi ili neka druga opterećenja?


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:

Poštovana, iz vašeg pitanja nekako iščitavam da ste Vi u biti jedina nasljednica stana, a što onda dosta pojednostavljuje stvari.

Točno je da se ostavinska ročišta kod javnog bilježnika naplaćuju po javnobilježnickoj tarifi, pa Vam onda stoga preporučujem da za vrijeme života majke sklopile ugovor o darovanju predmetnog stana na koji onda ne plaćate nikakav porez, a da biste zaštitili i interese Vaše majke u ugovor stavite odredbu o njezinom doživotnom plodouživanju stana.

Na taj način je njezina imovina prebačena na Vas još za vrijeme majčina života, a ima pravo živjeti u tom stanu dok je živa.

U slučaju da Vam ništa od toga nije opcija, svejedno predlažem sastavljanje oporuke.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svakog vikenda dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */