U kužini

Evo što ćete napraviti s jabukama // Pripremite ih na neobičan ali ukusan način

Foto:delikatissen.com

Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća; osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznato je oko 10 tisuća sorti.

Jede se najčešće sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat. Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima čija količina ovisi o vrsti te o načinu uzgoja, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama.

Pripremite jabuke  na neobičan način,u polukrugovima bez napunjenosti na kraju tako da izgledom podsjećaju na otvorenu knjigu. Najbolje je da je uzmete sa kineskim štapićima, kako biste izbjegli preveliku iskrivljenu jabuku. Potrebno vam je vrlo malo sastojaka  koje ćete sigurno pronaći u vašem domu.

Sastojci:

-5 velikih jabuka
– 4 žlice smeđeg šećera
– 2 + 1/2 žlica rastopljenog maslaca
– 3/4 čajne žličice cejlonskog cimeta
– 2 žlice zobenih pahuljica
– 1 žličica brašna
– 1/4 čajne žličice soli
– sladoled od vanilije i javorov sirup za posluživanje

Foto:delikatissen.com
Foto:delikatissen.com
Foto:delikatissen.com
Foto:delikatissen.com

Priprema:

 – Zagrijte pećnicu na 200 ºC – 

Uz pomoć kineskih stapića stavite jabuke  licem prema dolje na lagano podmazan list za pečenje.

– Umiješajte 1 žlicu smeđeg šećera, 1 otopljeni maslac i 1/2 čajnu žličicu praha od cimeta te premažite  jabuke

 – Pokrijte folijom i ispecite  20 minuta na 200 ºC. Izvadite foliju  i pecite 10 minuta dok jabuke ne budu meke. Neka se ohladi 10 minuta. Pomiješajte preostale sastojke za preljev: 3 žlice smeđeg šećera, 1 + 1/2 maslac, 1/4 čajnu žličicu cimeta, zob, brašno i sol.  Polako stavite ovu smjesu između oštrica jabuka, budite pažljivi da ih ne slomite.

– Pecite 10 minuta na 200 ºC još 2 minute

Poslužite s sladoledom vanilije i javorovim sirupom.

 

 

 

 

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */