PLUS Dubrovnik Dalmacija

Dubrovački doktor koji je zaražen ospicama objasnio važnost cijepljenja: “Nije me zaštitio kolektivni imunitet jer 60 posto roditelja nije cijepilo svoju djecu”

Dubrovački liječnik Pero Markunović koji je zaražen ospicama, objavio je na Facebooku status u kojemu je upozorio na opasnost koja dolazi od niske procijepljenosti u Dubrovniku i Hrvatskoj te istaknuo važnost kolektivnog imuniteta.

Zaraženi liječnik navodi da trenutno leži u izolaciji te da je ospice dobio dok je bio dežuran, unatoč tome što je uredno cijepljen.

Ističe da je bio u kontaktu s bebama od dva mjeseca, trudnicama, svojim malim djetetom i bolesnicima u dubrovačkoj bolnici, koji su sada pod rizikom da im se nešto ozbiljno dogodi. Njegov status prenosimo u cijelosti:

Drage mame i tate, ja sam doktor u Općoj bolnici Dubrovnik. Trenutno ležim u izolaciji s ospicama, a imam dijete koje ima 10 mjeseci i još nije cijepljeno jer po kalendaru cijepljenja još nije dovoljno stara. Ja sam ospice dobio dok sam bio dežuran, a uredno sam cijepljen, o čemu imam i dokaze.

Htio bih vam skrenuti pažnju na ozbiljnost problema necijepljenja u Dubrovniku, ali i Hrvatskoj. Ja sam, naime, budući da sam bio cijepljen i nisam mislio da imam ospice, bio u kontaktu s malim bebama od 2 mjeseca, trudnicama, svojim djetetom i bolesnicima u bolnici koji su sad pod rizikom da im se nešto ozbiljno dogodi jer neki roditelji (i to njih 60 posto) nisu cijepili svoju djecu i mene nije zaštitio kolektivni imunitet.

–Ja znam da vas puno misli da cjepivo za mo-pa-ru uzrokuje autizam, ali to nikada nitko na svijetu nije uspio dokazati. Ako već postoji medicina kojoj neki od vas očito ne vjeruju, onda vas pitam kada dobijete jedan dan infarkt ili karcinom dojke hoćete li isto reći da imunoterapija uzrokuje neke opskurne bolesti ili da aspirin uzrokuje sljepoću? Da vam dijete, ne daj Bože, ima leukemiju, nećete ga liječiti kemoterapijom jer ista ta kemoterapija uzrokuje druge vrste tumora? Na ovo ćete reći da nisu isto leukemija i ospice. Ospice su smrtonosna bolest, a smrtnost je do 30 posto u bolesne djece, transplantiranih bolesnika i ljudi na imunosupresivnoj terapiji. Hoćete li tada reći nekom ocu, majci, bratu, suprugu koji je ostao bez svojeg voljenog: “Ja bih radije ospice nego autizam”. A šire se zrakom – upozorio je liječnik iz Dubrovnika.

Podijeli, neka i drugi vide.
Tagovi

NAJNOVIJE

/* ]]> */