PLUS Hrvatska

DRASTIČAN POTEZ: Previše je prometnih i mrtvih na cestama, novi zakon predviđa jako rigorozne kazne

foto: ilustracija

Izazove li vozač prometnu nesreću u kojoj smrtno strada jedna ili više osoba čeka ga kazna od tri do 15 godina zatvora. Nova je to odredba Kaznenog zakona koji je na snagu stupio početkom ove godine.

Po istom tom zakonu sve prometne nesreće sa smrtnom posljedicom prouzročene s neizravnom namjerom, dakle zbog grubog kršenja prometnih propisa, sudit će se na Županijskom sudu, piše Novi list navodeći kako je zakonodavac pooštrio kazne.

Vožnja pod utjecajem alkohola, grubo kršenje prometnih propisa u pogledu brzine kretanja, čime se prouzročila smrt druge osobe, kažnjavat će se kaznom zatvora do petnaest godina!

Prometne iz nehaja i dalje na općinskim sudovima

Prometne nesreće sa smrtnom posljedicom izazvane iz nehaja, kao i prometne nesreće u kojima su prouzročene teške tjelesne ozljede druge osobe ili je pričinjena imovinska šteta velikih razmjera i nadalje će biti predmetom suđenja na Općinskom sudu.

Inače, za prometne nesreće u kojima je izazvana smrt jedne ili više osoba ne tako davno, prije nešto više od petnaestak godina, sudilo se na Županijskom sudu, da bi potkraj devedesetih sva kaznena djela iz domene prometa bila “spuštena” na općinsku razinu.

No, očigledno je zakonodavac pooštrenim kaznama htio uputiti jasnu poruku svima onima koji učestalo grubo krše zakonske odredbe iz domene prometa i time jasno dati do znanja da će se rigoroznije kažnjavati teški prekršitelji, ali i recidivisti.

Novi list neslužbeno doznaje da su se neki od općinskih sudova u Hrvatskoj već i proglasili stvarno nenadležnim za sve slučajeve koji su obuhvaćeni zakonskom izmjenom.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */