Moj dom

DONOSIMO VAM ZANIMLJIV PROJEKT ŠKOLE CALLEGARI // Dva lica ribarske kućice

Foto: Dizajnerica interijera-Biljana Pažin (fotografije vlasništvo dizajnerice)

U ljetnim mjesecima mala kućica služi za kuhanje, blagovanje i druženje, a u zimskim mjesecima i dalje je sklonište za barku.

Donosimo vam zanimljiv projekt polaznice škole Callegari iz Splita, koja je pred sobom imala interesantan zadatak. Od ribarske kućice koja je imala isključivo jednu svrhu kao spremište za barku osmisliti mjesto za druženje u ljetnim mjesecima, te mjesto za pripremanje, kuhanje i blagovanje.

1949. godine prošlog stoljeća, na stijenama uz more izgrađena je kamena ribarska kućica koja je uglavnom služila za odmor ribara, spremanje ribarskog pribora i opreme, dok se u zimskim mjesecima koristila kao sklonište za drvenu barku.

Do same ribarske kućice dolazilo se isključivo morskim putem. U to vrijeme u vali je živjelo tek desetak ribarskih obitelji koje su se, uz ribarstvo, bavile i uzgojem vinove loze i maslina. Do vale se dolazilo “konjskim” putem, a pravi put izgrađen je početkom 60-ih godina i tada su nastale prve kuće za odmor.

Tako je i ribarska kućica postala dio jedne kuće za odmor kojoj i danas pruža dašak prošlih vremena.

Nedavno su vlasnici odlučili rekonstruirati staru i zaboravljenu ribarsku kućicu, kako bi u njoj ljeti mogli provoditi ugodne trenutke i za vrijeme najvećih vrućina. Želja im je bila stvoriti kutak koji će zadržati mirnoću davnih vremena, ali na moderan, svjež način.

U rekonstrukciji je korišten postojeći prirodni kamen kao obloga za fasadne zidove. Dotrajala drvena krovna konstrukcija zamijenjena je novom. Pod je popločan kamenom.

Bilo je potrebno osmisliti ljetnu kuhinju koja će biti udobno mjesto za miran odmor i ugodna druženja s obitelji i prijateljima.

Obzirom da će se ribarska kućica i dalje u zimskim mjesecima koristiti kao spremište za barku, namještaj je trebao biti što jednostavniji i izrađen od prirodnih materijala.

Kuhinjski elementi napravljeni su od betona obloženi  keramičkim pločicama.

Ispred kuhinjskih elemenata postavljen je povišeni drveni stol s pomoćnom policom i barskim stolicama kako bi pripremanje obroka domaćinima bilo što ugodnije.

Na zidu, do ulaza, postavljene su drvene police predviđene za kuhinjsko posuđe. U centralnom dijelu, ispred ulaza, postavljen je veliki rustikalni stol, odakle se može uživati u pogledu, zvuku i mirisu mora.

To je mjesto gdje se, u dobrom društvu, nakon obroka spremljenim od svježe ulovljene ribe i uz čašu domaćeg vina, može igrati briškula do sitnih noćnih sati. Iako se nastojala sačuvati tradicija, neizbježan dodir s današnjim modernim životom je televizija postavljena na jedan zid. U zimskim mjesecima, kada vala opusti i kada valovi nošeni vjetrom dopiru do kamenih zidova, kućica se koristi za spremanje barke.

Dizajnerica interijera: Biljana Pažin (fotografije vlasništvo dizajnerice)

 

Izvor: Callegari-talijanska škola mode i dizajna, Dizajnerica interijera: Biljana Pažin (fotografije vlasništvo dizajnerice)

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */