Život & Kultura Život

Dođite u GKMM i saznajte puno toga o Bratovštinama u Dalmaciji, korizmenim običajima i pučkim napjevima

U utorak, 20. ožujka 2018. u 18 sati u dvorani 1 Središnje knjižnice Marka Marulića održat će se niz izlaganja o bratovštinama u Dalmaciji. Gospođa Zorka Bibić izlagat će o Bratovštini sv. Nikole na Hvaru, o običajima u doba korizme uz pučke napjeve koje će izvesti bratimi.  Gospođa Zlatka Radica Jepure  izlagat će  o Bratovštini Sv. Križa u Velom varošu, njihovim običajima u doba korizme uz pučke napjeve. Moderator je Marko Klarić.

Na temelju izvornih dokumenata govorit će se i o staroj prigradskoj crkvici, današnjoj crkvi Sv. Križa u Velom varošu. Zavičajna zbirka Spalatina u svom fundusu čuva eksponate iz ostavštine njezina djeda Ivana Krstulovića, člana spomenute bratovštine. To je ujedno i najstarija izvorna dokumentacija u knjižnici iz 1625.

PLUS:  FOTOGALERIJA // Evo tko je sve uživao na Rivi na 5°C

Sestra Lidija Matijević s mješovitim zborom  Nadbiskupijske  klasične gimnazije “Don Frane Bulić”  izvesti će skladbe: „Rajska kruno“ don Šime Marovića i  varoški napjev „Pivajmo braćo“ (zapisao don Šime Marović). Siniša Vuković će govoriti o korizmenim običajima otoka Brača: glagoljaštvu, pjevanju i procesijama u Selcima.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */