PLUS Šibenik Dalmacija

Do 2020. godine cilj je dostići 50 posto odvojenog otpada, Šibensko-kninska županija je na dobrom putu da to i ostvari

foto: ŠibenikNews

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić sa suradnicima jučer je na sastanku sa šibensko – kninskim županom Goranom Paukom te gradonačelnicima gradova i načelnicima općina Šibensko-kninske županije predstavio mogućnosti sufinanciranja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti tijekom 2018. godine kako bi ispunile svoje obveze u vezi sa zbrinjavanjem otpada.

Župan Goran Pauk pozdravio je okupljene predstavnike jedinica lokalne samouprave i izložio tijek provedbe projekta uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.

Nakon niza godina pripreme projektne dokumentacije i dobivenih sredstava iz Europskih fondova, trenutno su u tijeku radovi na terenu. Dovršene su dvije pretovarne stanice, u Pirovcu i u Biskupiji; sanirana su dva velika službena odlagališta neopasnog otpada, „Bikarac“ i „Šljukine njive“; odlagalište „Leć“ također je krenulo u sanaciju zahvaljujući nedavno potpisanom Ugovoru o sufinanciranju, a projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom „Bikarac“ uspostavit će se moderni i ekološki prihvatljiv sustav gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije, usklađen s propisima Republike Hrvatske i Europske unije, kazao je između ostaloga župan Pauk zahvalivši Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na pomoći i financiranju brojnih projekata na području Šibensko-kninske županije.

– Veseli činjenica da većina gradova i općina u Šibensko-kninskoj županijji radi na donošenju planova gospodarenja otpadom. Dokumenti koje ste pripremili omogućit će vam pristup ovim natječajima, rekao je ministar Ćorić. Istaknuo da se u 2016. godini u Hrvakoj 27 posto komunalnog otpada odvajalo, a do 2020. bi to trebalo biti barem 50 posto.

– Sve naše županije, općine, gradovi i Ministarstvo trebaju učiniti sve da se ovi ciljevi i ostvare, a ovo je najbolji put da to i postignemo, zaključio je ministar Ćorić.

Pomoćnica ministra Anamarija Matak govorila je o postojećem stanju u Republici Hrvatskoj i Šibensko-kninskoj županiji kada je riječ o zbrinjavanju i odvajanju komunlanog otpada te upoznala čelne ljude jedinica lokalne i regionalne samouprave s prioritetnim aktivnostima koje trebaju provesti u 2018. godini. Predstavljeni su otvoreni natječaji za izgradnju infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada, za informativne aktivnosti, nabavu vozila te izgradnju sortirnica.

Podijeli, neka i drugi vide.
Tagovi

NAJNOVIJE

/* ]]> */