PLUS Dalmacija

Dio Dalmacije pogodila je suša. Stručnjaci se pitaju što će tek biti na ljeto.

Foto: PixaBay

Dalmacija upravo prolazi jedno od najbezvodnijih razdoblja otkad se prate mjerenja i na rubu je proglašenja elementarne nepogode zbog suše. Zapanjujuće je to budući da su inače veljača i ožujak najvlažniji mjeseci u godini.

S obzirom na najnovije stanje, stanovnici otoka upozoravaju da su nakon snažne bure u maslinicima i vinogradima, pa čak i u vrtlima, zatekli ispucalu, suhu zemlju kao da je riječ o najžešćem ljetu.

Za razdoblje pred nama najavljena je kiša za Dalmaciju, ali riječ je o malo kiše. Slobodna Dalmacija piše kako se u posljednjih nekoliko dana na otoke, priobalje i Zagoru obrušio jedan od najneomiljenijih vjetrova stanovnika tog podneblja – suho jugo koje su stari nazivali “palac”.

“Da, zemlja se strašno osušila, a to nije dobro posebno za povrtlarstvo. Što se tiče maslinarstva, ova suša podsjeća na 2006. godinu kad su također veljača i ožujak bili bez padalina, pa se dogodilo da su masline procvjetale već početkom travnja, ali ipak godina je što se tiče količine i kvalitete ulja bila dobra. Nedavna snažna bura osušila je zemlju i list, a povrću i stabljiku, ljudi su posadili krumpire i već je krajnji trenutak za kišu jer postaje upitno kako će izdržati vrtovi posebno ako su u polju, podalje od tekuće vode”, komentira agronom mr. Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik iz Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe.

Prema riječima metorologa Marka Vučetića, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, statistički podaci koji opisuju sadašnje stanje opravdavaju zabrinutost stanovnika.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */