Split

Delegacija Grada Splita na osnivačkoj skupštini Novog Puta svile u Kini

U kineskom gradu Hangzhou, gradu prijatelju Splita, održana je Osnivačka skupština Inicijative Pojasa i puta (Belt and Road Local Cooperation), a na poziv gradonačelnika Hangzhoua g. Xu Liya Grad Split, kao osnivački član, predstavljaju predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić i savjetnik gradonačelnika za razvoj grada i EU fondove Krešimir Budiša.

Takozvani Novi Put svile, odnosno Pojas i put čije je sjedište u Hangzhou, najveći je i najambiciozniji infrastrukturni i ekonomski projekt u povijesti čovječanstva. Pokrenut je 2013. godine na osobnu inicijativu kineskog predsjednika Xi Jinpinga, s ciljem transportnog i energetskog povezivanja Kine sa zemljama Azije i Europe, a potom i Latinske Amerike.

Velike tvrtke sa sjedištem u Hangzhou, poput Hikvisiona i Alibabe, danas će svoja najbolja rješenja za razvoj pametnih gradova prezentirati sudionicima skupštine.

Predsjednik Stanišić i savjetnik Budiša u srijedu će kineskim poduzetnicima i gradu Hangzhou predstaviti najznačajnije gradske projekte, među kojima je najvažniji Tehnološki park na Dračevcu, ali i splitska smart city rješenja te projekt brze gradske željeznice do zračne luke. S predstavnicima Hangzhoua razgovarat će i o nastavku suradnje dva grada prijatelja, mogućnostima povezivanja splitskog Sveučilišta i tamošnjih visokih učilišta kao i razvijanju suradnje na području sporta. Važnost Splita kao turističke destinacije zanimljive sve većem broju kineskih gostiju također je predmet razgovora našeg izaslanstva s kineskim partnerima.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */