PLUS Hrvatska

CROBAROMETAR Kolinda najpopularnija, podržava je 61% građana; Plenkoviću se topi potpora

Foto: Ured Predsjednice RH

Prema posljednjem ovogodišnjem istraživanju popularnosti političara, Crobarometru, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović popravila je svoj rejting među građanima.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. prosinca na uzorku od 977 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske, a objavila ga je Nova TV danas. Analiziran je i rejting aktualnog premijera u odnosu na prethodnike te kako kotiraju glavne državne institucije Vlada, Sabor i Ured predsjednice među biračima.

Predsjednica kritikama Vlade vratila potporu birača
Predsjednica RH u dva je mjeseca vratila potporu većine građana. Trenutno njezin rad podupire 52 posto ispitanika, a ne odobrava njih 40 posto, dok 8 posto ispitanika nema stav o predsjedničinom radu.

Nakon crnih brojki tijekom ljeta i rane jeseni kada većina građana nije odobravala njezin rad, predsjednica je sada već drugi mjesec iznad 50 posto potpore za svoje politike. Njezin prethodnik, Ivo Josipović u istom je razdoblju, u prosincu 2012., imao potporu među 77 posto ispitanika, njih 17 posto nije odobravalo njegov rad, a 6 posto nije imalo nikakvo mišljenje o njegovom radu, odnosno u anketi su odgovorili: ‘Ne znam’.

Kako građani ocjenjuju hrvatske političare?
Predsjednica godinu završava kao najpopularnija političarka o kojoj pozitivan dojam ima 61 posto ispitanika. I cijelu godinu njezin je rejting među biračima bio od 53 do 64 posto potpore.

Premijer već devet mjeseci ne može računati na to da većina građana o njemu ima pozitivan dojam. Na početku godine krenuo je s potporom od 56 posto birača, a 2017. završava s 44 posto ispitanika koji o Andreju Plenkoviću misle pozitivno.

Davor Bernardić kao predsjednik SDP-a može računati da o njemu pozitivan dojam ima svaki treći građanin, točnije njih 32 posto. A otprilike takav rejting imao je gotovo cijelu godinu. Ivan Vilibor Sinčić 2017. završava s činjenicom da o njemu pozitivan dojam ima 53 posto građana, a taj broj iz mjeseca u mjesec raste. Božo Petrov može pak računati na 44 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, što je slično kao i zadnji mjesec.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */