Zanimljivosti

BIZARNO // Ovaj Indijac već 32 godine radi kao statua

Ovo je sigurno najneobičniji posao. Naime, Abdul Aziz duže od tri desetljeća “radi” kao živa statua, stojeći mirno punih šest sati svaki dan.

On uspješno odolijeva pokušajima turista da ga pomaknu s mjesta, a tek s vremena na vrijeme se nasmije kako bi dokazao da je živ. Tvrdi da malo tko može izdržati toliko dugo u jednom položaju.

Aziz, u Indiji poznat kao “čovjek statua”, zaposlio se 1985. godine u odmaralištu “Golden Beach Resort”, prvenstveno kao radnik osiguranja.

Međutim, kako se njegov gazda tek bio vratio iz Londona, bio je oduševljen gardistima u Buckinghemskoj palači i želio je da nešto slično napravi i u svom odmaralištu. Tada je odredio da osiguranja mora proći tromjesečnu obuku kako bi mogli savršeno stati više sati dnevno.

Tokom šestosatne smjene Azizu nije dozvoljeno ni pričati, jesti i piti. Čak i ako mu muha sleti na lice, on ne smije reagirati.

Na kraju, Aziz je od svih kandidata iz osiguranja jedini izabran za ovaj posao, jer je bio najuporniji.

– U početku sama ideja o ovom neobičnom poslu mi se nije svidjela. Ali, isto tako, nisam imao hrabrosti da svom poslodavcu kažem ne, jer nisam želio ostati bez posla, kaže Aziz.

Na kraju su se dogovorili da će raditi kao statua šest sati dnevno i, eto, ovim se bavi već 32 godine i to s velikim uspjehom, jer je postao i turistička atrakcija.

– Iako ovaj posao nekome izgleda veoma jednostavan, zapravo je veoma težak i zahtjevan, kaže Aziz i dodaje:

– Kada sam tek počeo, bio sam pun entuzijazma i energije. Ali, tokom godina postaje sve napornije. Sad već imam i ozbiljnih problema s cirkulacijom, ali to je jednostavno tako.

Podijeli, neka i drugi vide.
Tagovi

NAJNOVIJE

/* ]]> */