PLUS Zadar Dalmacija

Baka je upala u grobnicu i sat vremena zapomagala, jecajući i brišući suze ispričala je svoju priču

U Zadru se prepričava bizarna nesreća u kojoj je starica upala u grob na tamošnjem groblju.

Bizarna nesreća dogodila se prije nešto više od dva tjedna kada je 71-godišnja žena, nakon što je posjetila suprugov grob, zakoračila unazad. Tada joj se pod nogama urušila betonska ploča nad grobnicom nepoznatog vlasnika. Nesretna starica je upala u grobnicu i tamo s ozljedama ostala zarobljena oko sat vremena, piše Zadarski list.

Otišla suprugu na grob pa upala u tuđu grobnicu
Svoju je priču odlučila podijeliti s javnošću da bi, kako je rekla, potaknula nadležne da se pobrinu za sigurnost građana koji dolaze na groblje pa da nitko više nikada ne doživi ono što ona jest.

Dogodilo se to 15. listopada ove godine. Dragica Vukić tog je dana oko 12:30 sjela u automobil i odvezla se do groblja Belafuža gdje je prije pet mjeseci pokopala supruga. Bio je to ujedno i prvi put da je na njegov grob otišla sama.

Starica se pri padu ozlijedila
Kad sam sve obavila na grobu krenula sam par koraka unatrag prema susjednoj grobnici i stala kako bih se prekrstila pa krenula dalje. U tom sam trenutku samo osjetila nešto čudno pod nogama i začula pucketanje. Prije nego sam se uopće uspjela pomaknuti, ispod mene se otvorila zemlja. Pukla je ploča koja zatvara grob i ja sam upala unutra – jecajući i brišući suze priča umirovljenica o onome što je proživjela. Pri padu u grobnicu dobrano se ozlijedila.

Sva sam se natukla, a longetu s noge sam tek jučer skinula. Međutim, i dalje moram mirovati i ne smijem se naslanjati na tu nogu. Da mi nije dobrih susjeda i nećakinje, ja ne znam kako bih. Potpuno sam bespomoćna, a živim sama. Ne mogu si čašu vode dohvatiti, ne mogu kuhati, otići na toalet, u trgovinu, ništa.

“Ne mogu zaspati, pred očima mi je ta crna rupa, a miris mi se uvukao u nosnice”
Starica je proživjela traumu, a život joj se još uvijek nije vratio u normalu.

O noćima da i ne govorim. Ne mogu zaspati bez svjetla, a i kad zaspem, često se budim. Stalno mi je pred očima ta crna rupa ispod nogu i onaj miris zemlje. Uh, taj miris mi se uvukao u nosnice i ne mogu ga se nikako riješiti. To ne mogu ni opisati. A  onaj strah koji sam proživjela zapomažući i čekajući da netko naiđe i da mi pomogne izvući se vani”, priča kroz suze nesretna starica.

Kako je rekla, nije potpuno upala u grobnicu samo zahvaljujući tome što se pri padu jednom nogom uspjela osloniti na komad odlomljenog betona, a laktovima na rubove otvora. No zemlja i šljunak zasuli su je i preko glave što je njezinu moru učinilo još težom. Oko 14 sati tog su dana već iznemoglu ženu, što zbog bolova i crpljenja snage da se održi iznad površine, što zbog silnog straha, dok je zapomagala iz groba čuli slučajni prolaznici, sredovječni bračni par.

Ta žena je povikala ‘Gospođo, jeste li vi živi?’, a muškarac je samo rekao ‘trči, trči’. On mi je prišao, a ona je otišla po pomoć. Ubrzo su stigla dva zaposlenika s groblja pa su me nekako izvukli. Nije bilo lako jer sam ja teška, a taj otvor je dosta uzak. Odveli su me do njihovih prostorija i tamo polijevali vodom, da mi speru zemlju s lica i ruku, a onda je došla i hitna pomoć. Svima koji su mi pomogli neizmjerno sam zahvalna, ali sam ogorčena što me nitko iz tvrtke Nasadi, koji su odgovorni za održavanje groblja, nije nazvao da me pita kako sam i trebam li što sve do prekjučer, dakle nakon 12 dana od pada – ispričala je ova 71-godišnjakinja dodajući kako se njezin život podosta promijenio i nakon suprugove smrti koju teško prihvaća. Ostala je, kaže, sama.

Ostala sam potpuno sama, ali sam do ovog pada mogla funkcionirati. Sada sam potpuno bespomoćna i prestravljena. Da mi netko sada dade milijune, ne znam kolika bogatstva i što, samo da odem na groblje, ja ne bih. Ne mogu zamisliti da nogom kročim tamo – brišući suze koja jedna drugu stižu govori Vukić te dodaje kako joj ne preostaje ništa drugo nego odlazak u dom za stare i nemoćne gdje će se netko brinuti o njoj.

Odvjetnik nesretne žene predao je prijedlog za osiguravanje dokaza pred Općinskim sudom u Zadru nakon čega će za svoju klijenticu Dragicu Vukić podnijeti i tužbu za naknadu štete koju je zbog pada na groblju Belafuža pretrpjela.

Vidjet ćemo tko je odgovoran za taj poklopac koji je pukao. On se nalazi na dijelu kojim se prolazi i prekriven je šljunkom. Kad utvrdimo je li to vlasnik ili tvrtka Nasadi, ići ćemo u parnicu – kazao je Grbić za Zadarski list. Za taj su list iz gradskih groblja potvrdili nemili događaj.

Istina da je 15. listopada 2018. godine posjetiteljica na groblju Belafuža dijelom propala kroz urušeni otvor grobnice te da su joj administratorica i dva zaposlenika na groblju pomogli da se osovi na noge, dopratili je u prostorije groblja, tamo pružili pomoć i pozvali vozilo Hitne pomoći. Administratorica je odmah obavijestila svoju nadređenu, rukovoditeljicu gradskih groblja i pogrebnih usluga o tom nesretnom događaju, kao i korisnike grobnice čija je ploča pukla da im je grobnica oštećena i otvorena, te da se neodgodivo pobrinu za sanaciju kako bi se grobnica popravila i zatvorila. Radnici “Nasada” su odmah nakon nesretnog događaja zaštitili otvor navedene grobnice na koji su postavili drvene oplate, kazao je Ugrinić pojašnjavajući zakonske odredbe prema kojima obavezu održavanja grobnica imaju i komunalna tvrtka Nasadi i korisnik – poručio je direktor gradske komunalne tvrtke Nasadi, Lenko Ugrinić.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */