Hrvatska

APSURDISTAN: Sjedi osam sati, ne radi baš ništa, a svaki mjesec mu sjedne 4700 kn

foto: ilustracija

39-godišnji Ivica Ukalović, komunalni redar i jedini dislocirani zaposlenik Općine Poličnik čiji se ured nalazi u prizemlju obližnje sportske dvorane, a ne u općinskoj zgradi, na svoj posao dolazi redovno, odsjedi osam sati svaki dan, uz rijetke izuzetke, ne napravi baš ništa i za to dobije 4700 kuna plaće, piše Slobodna Dalmacija.

I dok ga neki doživljavaju kao “uhljeba desetljeća”, za druge je “žrtva zlostavljanja na poslu” s obzirom na neobičnu situaciju u kojoj se našao.

Telefon ne radi, a računalo nije povezano s internetom

Na ulazu u prizemlje sportske dvorane u kojoj radi nema nikakvog natpisa koji bi ukazivao na to da se unutra nalazi komunalni redar. U svom uredu Ivica ima radni stol, jednu stolicu za sebe i dvije stolice za stranke, policu s ponekim”žutim kuvertama” i brojevima nekakvih predmeta, te monitor računala i telefon.

Međutim, telefon ne radi, nema signala, računalo nema internetsku vezu niti je na bilo koji način povezan s općinskim serverom, a stranaka nema, piše Slobodna Dalmacija o bizarnom poslu Ukalovića.

Zabranjeno mu je davati izjave

Budući da je već dobio opomenu za lakše povrede službene dužnosti i to zbog “kontinuiranog istupanja u javnim medijima i iznošenja neistinitih podataka o radu ponašanju tijela općinske vlasti, a posebno načelnika Općine, insinuirajući nezakonitost, bez konkretnih dokaza”, o svom poslu i položaju Ukalović ne smije davati izjave, jer bi mogao dobiti otkaz ako skupi tri takve izjave.

Općina smatra da nejasnoće treba rješavati unutar službe i po zakonu, a ne putem medija.

Takva situacija traje mjesecima

Takva situacija za Ukalovića traje mjesecima. Od 1. listopada prošle godine ne rješava predmete, a od njega nitko to ni ne traži. Načelnik Davor Lončar, predsjednik lokalnog HDZ-a, zabranio mu je korištenje općinskih automobila ili automobila komunalnog poduzeća, pa ne odlazi ni na teren.

U pravilu najveći posao koji ima u danu je evidentirati se da je došao i otišao s posala ostavljanjem otiska prsta.

Podnio kaznenu prijavu zbog zlostavljanja na radu

Ivica Ukalović početkom 2017. godine podnio kaznenu prijavu protiv protiv načelnika Davora Lončara zbog “zlostavljanja na radu” te je nadopunjavao 13 puta. No, postoji dopis u kojemu se spominje i razmatranje mogućnosti pokretanja postupka protiv Ukalovića zbog lažnog prijavljivanja načelnika Lončara.

30. siječnja ove godine Općinsko državno odvjetništvo u Zadru odbacilo je Ukalovićevu prijavu protiv Lončara, jer su tužitelji zaključili da “iz činjeničnog utvrđenja predmeta ne proizlazi osnovana sumnja da bi prijavljenik Davor Lončar počinio prijavljeno kazneno djelo”, te da nema osnove za podizanje optužnice.

Sukob oko izbora za načelnika?

Prema iskazu policiji jednog zaposlenika Općine Poličnik, moguće je da je u pitanju sukob Davora Lončara i Ivice Ukalovića, budući da je Ivica pretendira na mjesto načelnika ili predsjednika Općinskog vijeća. Iako je načelnik “burnog temperamenta i zna često vikati i ponekad neprimjereno reagirati na djelatnike”, taj zaposlenik tvrdi da Lončar ne vrši mobing nad Ukalovićem.

Drugi zaposlenik, koji je svjedočio žestokoj svađi između Lončara i Ukalovića, policiji je rekao da je odnos Lončara i Ukalovića “poglavito narušen otkako je Ukalović izrazio želju da se na lokalnim izborima kandidira za načelnika”.

Svjedok

Ukalović je u žalbi na “preseljenje” naveo da osnovne razloge premještaja vidi u političkom razilaženju s Lončarom i namjeri da se Lončaru suprotstavi na prošlim izborima za općinskog načelnika. Tvrdi da ga se premješta iz općinske zgrade kako ne bi bio svjedok zloupotrebe općinskih sredstava i zaposlenika angažiranih u političkim kampanjama o proračunskom trošku i u radno vrijeme, piše Slobodna Dalmacija.

Lonačar: nisu mu povrijeđena prava

Lonač, s druge strane, tvrdi da ni Ukalovići ni drugim zaposlenicima nisu povrijeđena prava.

“Nitko Ukaloviću nije uskraćivao niti će mu uskraćivati mogućnost da radi. I nitko od zaposlenika Općine neće izgubiti posao”,  izjavio je Lončar za Slobodnu Dalmaciju te najavio preustroj. Prema njemu Ukalovićevo premješanje je izraz želje da svi komunalci budu na jednom mjestu, u prostorima sportske dvorane.

“On može koristiti općinsku opremu u tajništvu, e-mailom ili preko USB sticka”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */