PLUS Hrvatska

Andrija Matijaš Pauk poginuo je na današnji dan prije 23 godine

Neustrašivi zapovjednik 4. brigade koja je po njemu dobila ime, Andrija Matijaš Pauk poginuo je na današnji dan prije 23 godine. Poginuo je u borbi u prvim redovima, a suborci navode da im je bio drugi otac

Karizmatični “oklopnjak” Andrija Matijaš Pauk nije tog dana trebao poginuti. Kao dozapovjednik brigade trebao je biti 10 kilometara u pozadini, ali on je poginuo u borbi u prvim redovima. No takav je bio, uvijek na prvoj liniji, od prve do posljednje akcije. Smiren i koncentriran samo na vojno djelovanje. General bojnik Andrija Matijaš Pauk bio je profesionalan vojnik, stručnjak za tenkove i oklopnu borbu, te izvrstan sportaš u više disciplina. Obrani Hrvatske priključio se odmah na početku Domovinskog rata, a sudjelovao je u svim akcijama 4. brigade , od borbe za Dubrovnik preko bitaka na šibenskom i zadarskom području.

Bio je poštenjačina, volio je vojsku, a prema nama se odnosio kao prema svojoj djeci. Bio je ono što se kaže, prava vojničina. Vrlo strog , ali i osjećajan, iako te osjećaje nije pokazivao. Ali mi smo to znali, poznavali smo ga u dušu, kao i on nas – prisjetili su se svojedobno za 24 sata njegovi suborci dodajući da je upravo po njemu 4. brigada dobila ime Pauci.

Andrija Matijaš Pauk rodio se 31. srpnja 1947. u u mjestu Pozorac kod Marine kod Trogira, gdje je pohađao osnovnu školu. Srednju dočasničku “Školu za oklopno-mehanizirane postrojbe Jugoslavenske narodne armije” završio je u Banjoj Luci. U JNA je službovao po slovenskim vojarnama.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */