Svijet

7,3 PO RICHTERU // U snažnom potresu poginulo više od 400 osoba, najmanje 6600 ih je ozlijeđeno

U snažnom potresu magnitude 7,3 koji je jučer pogodio pogranično područje Iraka i Irana poginule je najmanje 407 osoba, a najmanje 6600 je ozlijeđeno, objavili su državni mediji dviju zemalja. Spasilačke ekipe tragaju za desecima ljudi zatrpanih pod ruševinama u planinskome području.

Iranski lokalni dužnosnici kažu da će broj žrtava još rasti kad spasilačke ekipe dođu do udaljenih dijelova. Potres se dogodio u noći, neke su ceste potpuno uništene, a helikopterima je bilo otežano letenje. Potres se osjetio u nekoliko iranskih regija, no najteže je pogođena pokrajina Kermanšah. Samo u Sarpol-e Zahabu, petnaestak kilometara od granice s Irakom, poginulo je 97 osoba. Glavna bolnica u tom gradu teško je oštećena i ne može zbrinuti stotine ozlijeđenih.

Na iračkoj strani, kurdski dužnosnici objavili su da je najmanje šest osoba poginulo, a najmanje 50 je ozlijeđenih. Potres je najviše štete nanio gradu Darbandikhanu gdje je više od 30 osoba ozlijeđeno, a glavna je bolnica jako oštećena pa su stradali prevezeni u bolnicu u glavnom gradu pokrajine Sulaimaniyahu. Potres se osjetio i u glavnom iračkom gradu Bagdadu te u najvećem kurdistanskom gradu u Iraku, Erbilu.

Stanovnici Diyarbakira, najvećeg kurdskog grada u jugoistočnoj Turskoj, također su osjetili jaku trešnju, no za sada nema vijesti o mogućim žrtvama ili šteti, a prema navodima izraelskih medija, potres se osjetio i u nekim dijelovima te zemlje, piše HRT.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */