Dalmacija

16. Večer kaštelanskih vina: Na ocjenjivanje stiglo više od 60 uzoraka

Više od 60 uzoraka kaštelanski vina pristiglo je na ovogodišnje ocjenjivanje, a koja su vina najbolja saznat će se u ponedjeljak, 4. ožujka, u hotelu Resnik u Kaštel Štafiliću. Tamo se s početkom u 19 sati održava tradicionalna manifestacija Večer kaštelanskih vina koja se organizira 16. godinu uoči Dana grada Kaštela.

Jedan proizvođač mogao je prijaviti najviše četiri uzorka u ukupno četiri kategorije: bijelo, crno i opolo, berbe 2017. te kategoriji odležanih crnih vina.

Najatraktivnija nagrada, ona nacionalna u kategoriji Crljenak kaštelanski, za koju se mogu boriti svi proizvođači ove sorte s područja Hrvatske, prebačena je za ljetnu turističku sezonu za koju kaštelanski vinari najavljuju i prvi festival Zinfandela.

– Kaštela su oduvijek bila vinogradarski kraj. Značajan broj sorata izvorno dolazi upravo iz Kaštela. Osim crljenka koji je upravo iz ovih krajeva krenuo na put u Ameriku i tamo se udomaćio kao zinfandel, tu su babica, mladenka, ljutun, glavinuša, vlaška… – ističe kaštelanski vinar Emil Novak.

I ovogodišnje Večeri kaštelanski vina odvijat će se u organizaciji Društva za očuvanje kulturne baštine ‘Bijaći’, Udruge vinara i vinogradara ‘Kaštelanski crljenak’ i suorganizaciji Grada Kaštela.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */