PLUS Hrvatska

11 GODINA OD KORNATSKE TRAGEDIJE // Komemoracija u Spomen parku stradalim vatrogascima

U povodu 11. godišnjice tragičnog stradavanja dvanaestorice vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog komemoracija će se održati u Spomen parku stradalim vatrogascima na otoku Kornatu. Misa za stradale vatrogasce bit će služena u 11 sati u kapelici sv. Florijana.

U rutinskom gašenju požara je 30. kolovoza 2007. poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, no ubrzo su preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog.

Unatoč istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila. Prema službenoj teoriji uzrok tragedije je tzv. eruptivni požar, rijedak prirodni fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese. No, dio javnosti kao i obitelji stradalih nisu prihvatili to objašnjenje te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima stradavanja njihovih najmiliji.

Zbog odgovornosti za pogibelj vatrogasaca i propuste sudilo se bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici, no on je 2013. u prvostupanjskom sudskom postupku oslobođen optužbi. Vrhovni sud srušio je tu presudu, a novim suđenjem Slavica je krajem travnja ove godine po drugi put oslobođen optužbi.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */